Το κάθισμα αυτοκινήτου είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ για να ταξιδεύει με ασφάλεια το μωρό σας, το κρατάει στη σωστή θέση και το προστατεύει σε περίπτωση πρόσκρουσης. Το κάθισμα αυτοκινήτου είναι υποχρεωτικό βάση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) της κάθε χώρας.

Ταξινόμηση
Τα καθίσματα αυτοκινήτου ταξινομούνται και εγκρίνονται με βάση το βάρος του μωρού που πρόκειται να δεχτούν. Ο κανονισμός προβλέπει τις ακόλουθες “Ομάδες” που ποικίλλουν ανάλογα με το βάρος του μωρού:

Υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες, αλλά και συνδυασμός αυτών (π.χ. κατηγορία 0-1 ή 1-2-3 ή ακόμα 0-1-2), οι οποίοι σας επιτρέπουν να «γλιτώσετε» στη 12ετία από την αγορά κάποιου καθίσματος (π.χ. τα καθίσματα κατηγορίας 1-2-3 αφορούν παιδιά από 9 μηνών έως 12 ετών). Οι βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:

  • Group 0+: 0-13 κιλά (έως 12-15 μηνών)
  • Group 1: 9-18 κιλά (9 μηνών έως 4 ετών)
  • Group 2-3: 15-36 κιλά (4 έως 12 ετών)
  • Group 0-1-2: 0-25 κιλά (0 μηνών έως 6 ετών)

Βάσεις
Η εγκατάσταση του καθίσματος αυτοκινήτου στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μπορεί να γίνει μέσω των ζωνών ασφαλείας του ίδιου του αυτοκινήτου ή μέσω της βάσης Isofix, ένα ειδικό σύστημα στερέωσης που επιτρέπει μια πιο εύκολη εγκατάσταση. Η βάση Isofix προϋποθέτει ότι το κάθισμα διαθέτει τις ειδικές συνδέσεις καθώς και ότι το αυτοκίνητο είναι κατάλληλο για να τις δεχτεί. Θα πρέπει να ελέγχεται πάντα, με τη βοήθεια των οδηγιών των εγχειριδίων τους, τόσο το κάθισμα όσο και η αντίστοιχη συμβατότητα του αυτοκινήτου.

Θέση στο αυτοκίνητο
Κάθε κάθισμα αυτοκινήτου πρέπει να τοποθετείται στις θέσεις του αυτοκινήτου σύμφωνα με την Ομάδα στην οποία ανήκει, το βάρος του μωρού και με τη βάση στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Εγκατάσταση ή τοποθέτηση που δεν έχουν γίνει σωστά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα του καθίσματος. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι τα καθίσματα που ανήκουν στην Ομάδα 0+ μπορούν να εγκατασταθούν και στο μπροστινό κάθισμα του συνοδηγού αποκλειστικά χωρίς αερόσακο
(όταν δεν υπάρχει ή όταν δεν είναι ενεργοποιημένος) και πάντα προς την αντίθετη κατεύθυνση της πορείας του αυτοκινήτου.

Τι είναι το ISOFIX;
Οι υποδοχείς ISOFIX είναι τα μεταλλικά άγκιστρα που βρίσκονται στη βάση της πλάτης του πίσω καθίσματος, στα οποία έρχεται και «κουμπώνει» το παιδικό κάθισμα το οποίο διαθέτει τους σχετικούς βραχίονες. Τα περισσότερα μοντέλα αυτοκινήτων από το 2006 και μετά, αλλά και κάποια παλαιότερα, διαθέτουν τους εν λόγω υποδοχείς. Τα καθισματάκια με ISOFIX είναι μεν ακριβότερα, αλλά έχουν δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: προσαρμόζονται πιο εύκολα και δένουν πολύ καλύτερα από αυτά που χρησιμοποιούν τις ζώνες του αυτοκινήτου.

 Πότε πρέπει να αλλάξω κάθισμα;
Πρέπει να αλλάζουμε κάθισμα όταν το παιδί έχει εξαντλήσει το όριο κιλών της προηγούμενης κατηγορίας. Μια άλλη παράμετρος που θα μας οδηγήσει σε αλλαγή κατηγορίας καθίσματος είναι το εάν το κεφάλι του παιδιού ξεπερνά την πλάτη του παιδικού καθίσματος.

Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε…!
Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή απορία σχετικά με την αγορά, τοποθέτηση ενός καθίσματος αυτοκινήτου μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.