Αναζήτηση

Η φροντίδα του μαστού για τη θηλάζουσα μητέρα

Η φροντίδα του μαστού για τη θηλάζουσα μητέρα

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Γιατί είναι η φροντίδα του μαστού σημαντική, κατά τη διάρκεια του θηλασμού; 

• Το στήθος σας θα περάσει από κάποιες φυσιολογικές αλλαγές, ενώ θηλάζετε. Πολλές φορές μπορεί να αναπτυχθούν προβλήματα στον μαστό και στη θηλή. Μάθετε σχετικά με τις αλλαγές που είναι φυσιολογικό να συμβούν και εκείνων που μπορεί να είναι ένα πρόβλημα. Η φροντίδα του μαστού μπορεί να σας βοηθήσει προκειμένου να αποτραπούν τα προβλήματα, ώστε εσείς και το μωρό σας να μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη του μητρικού θηλασμού. 

Τι αλλαγές μπορούν να συμβούν στον μαστό ενώ θηλάζετε; 

• Για τις πρώτες λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού, το σώμα σας κάνει μια μικρή ποσότητα μητρικού γάλακτος (πρωτόγαλα). Μέσα σε περίπου 2 έως 5 ημέρες, το σώμα σας θα αρχίσει να κάνει ώριμο γάλα. Μπορεί να χρειαστούν έως και 10 ημέρες ή περισσότερο για το ώριμο γάλα για να έρθει. Όταν το ώριμο γάλα θα έρθει, το στήθος σας θα γίνει γεμάτο και σφιχτό. 

• Ο θηλασμός του μωρού σας θα μειώσει την αίσθηση πρηξίματος στο στήθος σας. Μπορεί να νιώθετε ένα μούδιασμα κατά τη διάρκεια του ταΐσματος καθώς το γάλα απελευθερώνεται από το στήθος σας. Αυτό ονομάζεται αντανακλαστικό καθόδου του γάλακτος. Μετά από 7 ημέρες ή περισσότερο, το πρήξιμο μπορεί να αισθανθείτε ότι έχει μειωθεί, οι θηλές σας θα πρέπει να δείχνουν το ίδιο όπως πριν ξεκινήσετε το θηλασμό. Όταν το στήθος σας είναι γεμάτο πριν και άδειο μετά το θηλασμό είναι σημάδι ότι ο θηλασμός πηγαίνει καλά. 

Τι προβλήματα του μαστού μπορεί να προκύψουν, ενώ θηλάζετε; 

• Πόνος στη θηλές μπορεί να έχετε όταν αρχίσετε να θηλάζετε το μωρό σας. Μπορεί να έχετε πόνο, αν το μωρό σας δεν τοποθετείται στο στήθος σας σωστά. Η σωστή τοποθέτηση μπορεί να μειώσει ή να σταματήσει τον πόνο στις θηλές σας. Μιλήστε και συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, να σας βοηθήσει να τοποθετήσετε το μωρό σας σωστά. Ένα έχετε πόνο μπορείτε να τοποθετήσετε ζεστές, υγρές κομπρέσες στις θηλές σας προκειμένου να μειωθεί. 

• Οι μπλοκαρισμένοι αδένες γάλακτος μπορούν να προκαλέσουν επώδυνα εξογκώματα του μαστού. Οι μπλοκαρισμένοι αδένες μπορεί να προκληθούν από τη μη πλήρη εκκένωση του στήθος σας κατά τη διάρκεια του ταΐσματος. Όταν το μωρό σας κάνει παύσεις κατά τη διάρκεια του θηλασμού,κάντε μασάζ και πιέστε απαλά το στήθος σας. Το απαλό μασάζ μπορεί να ενεργοποιήσει ξανά τους αδένες. Βγάλτε το γάλα που έχει απομείνει στο στήθος σας μετά από κάθε θηλασμό. Αποφεύγετε να φοράτε στενές μπλούζες, σφιχτούς στηθόδεσμους, ή στηθόδεσμους με μπαλένες, διότι μπορεί να ασκήσουν πίεση στο στήθος σας. 

• Πρήξιμο μπορεί να εμφανιστεί λίγο μετά αφού ξεκινήσετε το θηλασμό. Το πρήξιμο μπορεί να προκαλέσει στο στήθος πόνο. Το στήθος σας μπορεί επίσης να διογκωθεί αν παραλείψετε έναν θηλασμό. Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η διόγκωση είναι να αδειάζετε το στήθος σας με το να θηλάζετε το μωρό σας συχνά. Εξαιτίας της διόγκωσης μπορεί να είναι δύσκολο για το μωρό σας να θηλάσει στο στήθος σας. Αν συμβεί αυτό, βγάλτε μια μικρή ποσότητα γάλακτος και στη συνέχεια βάλτε το μωρό σας στο στήθος. 

• Η λοίμωξη του στήθους που ονομάζεται μαστίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί αν έχουν μπλοκαριστεί οι αδένες σας ή έχει υπάρξει διόγκωση. Η μαστίτιδα προκαλεί στο στήθος σας ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο. Μπορεί επίσης να έχετε συμπτώματα γρίπης, όπως ρίγη και πυρετό.. Τοποθετήστε ένα υγρό, ζεστό πανί στο στήθοςσας προκειμένου να μειωθεί ο πόνος. Ρωτήστε τον γυναικολόγο σας πόσο συχνά πρέπει να το κάνετε αυτό. Ο γυναικολόγος σας μπορεί επίσης να σας συστήσει αντιβιοτικά για τη θεραπεία της μαστίτιδας. Ρωτήστε τον επίσης, σχετικά με τη διατροφή του μωρού σας όταν έχετε μια λοίμωξη του μαστού. 

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσει στην πρόληψη ή διαχείριση των προβλημάτων του μαστού, ενώ είμαι σε θηλασμό; 

• Μάθετε πώς μπορείτε να τοποθετήσετε το μωρό σας σωστά στο στήθος. Για να τοποθετήσετε το μωρό σας σωστά στο στήθος σας, πρέπει το στόμα του να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της θηλής, δεν θα πρέπει να ακουμπάει μόνο τη ρώγα. Το μωρό σας είναι τοποθετημένο καλά, αν αισθάνεστε άνετα και δεν αισθάνεστε πόνο. Η σωστή τοποθέτηση το βοηθά να πάρει αρκετό γάλα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου στις θηλές και στα υπόλοιπα προβλήματα του μαστού. Υπάρχουν αρκετές θέσεις θηλασμού που μπορείτε να δοκιμάσετε. Βρείτε τη θέση που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και το μωρό σας. Ρωτήστε τον γυναικολόγο σας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να κρατάτε για να θηλάσετε το μωρό σας. 

• Αποτρέψτε το δάγκωμα. Το μωρό σας μπορεί να βγάλει δόντια στον 3ο – 4ο μήνα. Για να βοηθήσετε στην πρόληψη του δαγκώματος, σταματήστε την αναρρόφηση αμέσως μόλις τελειώσει ο θηλασμός ή εάν αποκοιμηθεί. Για να σταματήσετε την αναρρόφηση του, γλιστρήστε το δάχτυλό σας στο στόμα του. 

• Θηλάζετε το μωρό σας τακτικά. Θηλάζετε το μωρό σας 8 με 12 φορές την ημέρα. Μπορεί να χρειαστεί να ξυπνήσετε το μωρό σας τη νύχτα για να το ταΐσετε. Μπορείτε να το θηλάζετε από το ένα ή και τα δυο στήθη σε κάθε γεύμα. Το μωρό σας πρέπει να θηλάζει και από τα δύο στήθη εξίσου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν το μωρό σας τρέφεται μόνο από το ένα κατά τη διάρκεια του θηλασμού τοποθετήστε το στον άλλο μαστό σας στην επόμενη σίτιση. Επικοινωνείτε συχνά με τον γυναικολόγο σας αλλά και τον παιδίατρο για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τον θηλασμό αλλά και για τυχόν προβλήματα 

Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με τον γυναικολόγο μου; 

Επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας εάν: 

• Έχετε πυρετό και ρίγη. 

• Έχετε πόνους στο σώμα και νιώθετε να μην έχετε ενέργεια. 

• Το ένα ή και τα δύο στήθη σας είναι κόκκινα, πρησμένα ή σκληρά, πονούν και τα αισθάνεστε ζεστά ή καυτά. 

• Έχετε διόγκωση του μαστού που δεν έχει καλυτερεύσει μέσα σε 24 ώρες. 

• Δείτε ή αισθανθείτε ένα εξόγκωμα στο μαστό σας που πονάει όταν το αγγίζετε.

 • Αισθανθείτε πόνο στη θηλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή μεταξύ των θηλασμών. 

• Οι θηλές σας είναι κόκκινες, ξηρές, σκασμένες ή αιμορραγούν.